Welzijn van de hond

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Wat verstaat Fay's Vision onder 'Welzijn'

Welzijn van de hond staat bij Fay’s Vision voorop, net zoals de gezondheid van de hond en de bloedlijnen.

Wat wij verstaan onder het welzijn van de hond? De toestand waarin het geestelijk, lichamelijk en sociaal goed gaat met de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

“Sociaal welzijn zien wij als een prettige omgang met (vreemde) mensen en kinderen maar ook met andere honden of dieren.”

welzijn van de hond

Geestelijk: Mentale uitdaging stimuleren

De opvoeding van je Toller begint uiteraard met een goede socialisatie. Door hem vaak in contact te brengen met allerlei verschillende omstandigheden die hij in zijn latere leven kan tegenkomen. Denk bijvoorbeeld onder andere aan kennismaken met de buitenwereld, autorijden, nieuwe mensen ontmoeten, het openbaar vervoer en nagels en verdere verzorging.

Een toller kan wat terughoudend  zijn naar mensen die hij niet kent, het is daarom belangrijk om hem als pup veelvoudig in contact brengen met vriendelijke mensen met verschillende uitstralingen denk bijvoorbeeld aan een hele lange man of een oudere dame met een rollator.

Men vergelijkt de toller nog weleens met een kleine slag Golden Retriever. Hoewel hij daar enigszins, qua uiterlijk, op lijkt is hij in zijn gedrag hier niet mee te vergelijken. Beide hebben de wil om te werken en te apporteren maar de Toller is over het algemeen stukken eigenzinniger, zelfstandiger en beschikt over een behoorlijk sterke eigen wil. Klakkeloos instructie’s van hun baas opvolgen doen ze lang niet altijd zeker niet als ze zelf denken dat er een betere of snellere manier bestaat om te krijgen wat je hebben wil. Dit betekent niet dat je een Toller met harde hand moet opvoeden. Een Toller is een gevoelige hond die behoorlijk onder de indruk kan raken van een boze baas. Met geduld, consequentie en veel spel beloningen wordt veel meer bereikt.

Geef je Nova Scotia Duck Tolling Retriever de kans om op zijn eigen manier en tempo te leren en stuur met zacht hand bij waar het nodig is. Het leren zelf zal geen problemen opleveren, de Toller is een intelligente hond, die dingen snel eigen kan maken. Overigens geldt dat ook voor minder gewenste gedrag. Houd zelf het initiatief tijdens de opvoeding van je Toller, wees hem altijd een stap voor, want als ze in de gaten krijgen hoe ze hun baas kunnen manipuleren dan kunnen het drammers zijn.

Lichamelijke beweging

Een Toller is een energieke hond die niet voldoende lichaamsbeweging krijgt van een dagelijks rondje om het blok. Om voldoende energie kwijt te raken wil de Nova Scotia Duck Tolling Retriever lekkere lange wandeling maken, ook als het weer een beetje minder is. Hij draait zijn spreekwoordelijke poot niet om voor een regenbui of slechte weersomstandigheden. Een Toller heeft een goede bescherming door zijn dikke vacht. Het zijn fanatieke zwemmers die een frisse duik in het koele water erg waarderen. Zelfs als het koud begint te worden schromen ze niet om een duik te nemen. Het is handig je Toller te leren om eerst toestemming te vragen alvorens hij erin duikt. Per slot van rekening komt het niet altijd uit om met een druipnatte en soms stikkende hond weer naar huis te moeten.

Gun hem wanneer het uitkomt wel dat pleziertje want vieze Tollers zijn gelukkige Tollers. Een toller is een rustige huishond mits je aan zijn behoefte tot beweging voldoet. Gaat hij zich echter vervelen dan kan het zo zijn dat het meubilair of de tuin er ineens heel anders uitziet.

Sociaal: "De Toller is Tollerant"

Sociaal welzijn zien wij als een prettige omgang met (vreemde) mensen en kinderen maar ook met andere honden of dieren.
Als er geen speelkameraad is kan een Toller zich ook prima zelf vermaken met een speeltje. Maar natuurlijk blijft het altijd leuker om met de baas of andere huisgenootjes te spelen.

welzijn van de hond

Mits goed opgevoed en gesocialiseerd kan een Toller goed met de eigen kinderen omgaan. Kanttekening daarbij is dat ook de kinderen goed weten wat ze wel en vooral niet met de hond kunnen en mogen doen. Uiteraard laten we honden en kinderen nooit alleen spelen en zorgen we voor ouderlijk toezicht. De Toller is erg aanhankelijk en gehecht aan zijn baas. Hij stelt zich binnen het gezin sociaal en vriendelijk op. Zonder je hem af van het gezin dan zal hij zich absoluut niet prettig voelen en maak je hem doodongelukkig. Veel liever is hij dicht bij zijn gezin. 

Tegenover vreemden, dus wellicht ook onbekende kinderen kan de Toller zich gereserveerd opstellen. In tegenstelling tot veel ander retriever rassen is het beslist geen allemansvriend. Hij zal bij onraad aanslaan maar in de meeste gevallen blijft het daar bij. Agressie komt bij Toller nagenoeg niet voor. Wat de Toller wel kan laten horen is een typische Tollerschreeuw (tollerscream). Als hij om een of andere reden (positief of negatief) opgewonden raakt dan kan er een geluid uitkomen dat je maar zelden hoort en waarbij je op zijn minst denkt dat hij zich ernstig bezeerd heeft.

Bied de Toller uitdaging

Het is heel fijn dat de Nova Scotia Retriever intelligent is, want hoe leuk is dat hij of zij op de puppycursus snel leert en wellicht altijd de “beste” van de klas is? Echter zit er ook een keerzijde aan deze intelligentie. De Toller kan zichzelf, zeker bij verveling, dingen aanleren. En helaas zijn dat vaak niet de dingen die we graag terug zien. Het is daarom belangrijk om je toller genoeg uitdaging te geven. Als je zorgt dat je toller voldoende aandacht en beweging krijgt dan heb je er een geweldige huishond aan.

Toller Retriever Karakter

Volgens de rasstandaard ( zie document …) is het karakter van de Novia Scotia Duck Tolling Retriever tegenover vreemden wat terughoudend. Dit lijkt wat te veranderen in de loop van de jaren en dat heeft ook te maken met het feit dat we onze honden steeds meer steun bieden als ze dat nodig hebben. Als je jouw Toller steun geeft zal deze opgroeien tot een zelfverzekerde hond. Een toller is zeker ook waaks. Zodra er een vreemde aan de deur komt ’s nachts zal hij of zij je zeker wakker maken.

Kort gezegd is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een veelzijdige hond! Die gek is op samenwerken en houdt van gezelligheid. Het is een fanatieke en intelligente hond met een groot uithoudingsvermogen. Een maatje voor het leven.

Bekijk ook Fay's Visions andere 2 pijlers

Nieuwe bloedlijnen

Wij staan er voor dat het geestelijk lichamelijk en sociaal goed gaat met de nova scotia duck tolling retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Gezondheid van de hond

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.