Je kan je alleen aanmelden voor de geïnteresseerdenlijst. Onze wachtlijsten zijn vol.

De week van de teek

Week van de teek

De week van de teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkingsorganisaties. Afgelopen week zou het eigenlijk weer de week van de teek zijn maar deze is, ivm Corona pandemie, verplaatst naar de week van 22 tot en met 26 juni. Helaas wacht een teek niet totdat het virus voorbij is. Jij trekt er nu, en zeker met dit mooie weer, vast vaker op uit met je Nova Scotia Duck Tolling Retriever en daarom is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de risico’s en het voorkomen van tekenbeten bij jezelf en bij je hond.

Zelfonderzoek bij de mens

Bekijk het onderstaande informatiefilmpje van Stigas. Hierin wordt helder uitgelegd hoe je systematisch je lichaam kunt onderzoeken op teken.

Wat zijn teken en hoe herken je ze

Teken zijn 8 potige spinachtige parasieten. Er zijn mensen die denken dat dat ze uit bomen vallen, maar ze leven eigenlijk  in (hoog) gras en struiken. Als jij met je hond langs loopt dan grijpen ze hun kans en klampen zich vast aan jouw huid en die van je hond. Een teek is eigenlijk maar een heel klein beestje, maar doordat hij bloed (voor voeding en voortplanting) gaat zuigen kan hij heel groot worden (circa 1 cm). Teken zijn vooral actief in het voor- en najaar, maar eigenlijk moet je er tegenwoordig heel het jaar rekening mee houden. Dit komt waarschijnlijk doordat in Nederland het klimaat aan het veranderen is.

Als de teek eenmaal op je hond zit dan gaat hij op zoek naar een warm en fijn plekje in de vacht van jouw hond.  De meest voorkomende plek waar teken zich bevinden :

  • De oksels
  • De liezen
  • De buik
  • Achter en op de oren
Daarnaast zitten ze ook graag:
  • In het oor zelf
  • Bij de poten
  • Tussen de tenen en voetkussentjes
  • Op de borst
  • Op de kin, hals en nek
  • Of ze nestelen zich bij de staartaanzet.

Systematisch onderzoeken bij je Toller

  1. Begin met controleren bij de kop;
  2. Kijk de oren zowel van binnen als van buiten goed na;
  3. Werk heel systematische via de nek en ga langzaam naar achteren;
  4. Vervolgens controleer je vanaf de rug naar de zijkanten;
  5. Dan naar beneden en controleer helemaal tot aan de buik;
  6. Vergeet de poten, de voeten, de oksels en de liezen niet;
  7. Als laatste controleer je de staartaanzet en de staart zelf.
    Let ook op teken in de staart die nog loszitten! Dit hoort allemaal bij een goede verzorging van een toller / hond.

Waneer controleren op teken

Controleer je hond, zeker in het seizoen, dagelijks. Vooral na een heerlijke wandeling of jachttraining door (hoger) gras en struiken. Als je dit vlak na de wandeling/training doet is de kans namelijk groter dat ze nog niet vast zitten in de huid en dat je ze dus nog makkelijk kunt verwijderen.
Ga met je vingers door de vacht en voel of er geen bultjes of verdikkingen zitten. Bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever kun je, in verband met de wat langere vacht, beter met een kam werken.  Let er goed op dat je nooit met je vingers of een kam de teek weg krabt. De teek mag namelijk niet kapot gaan omdat je dan het risico loopt dat de kop van de teek achterblijft in de huid van je toller.

Let op! ruim de haren van je toller netjes op en laat ze niet achter voor de vogelnestjes. Door het bestrijdingsmiddel tegen teken dat zowel in de huid als in de vacht zit kunnen jonge vogeltjes dood gaan.

DEEL DIT BERICHT