Je kan je alleen aanmelden voor de geïnteresseerdenlijst. Onze wachtlijsten zijn vol.

blauwalg hond

Warm weer hond (5 tips)

Warm weer kan gevaarlijk zijn voor honden. Wij hebben bij Fay’s Vision 5 belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet:

Tip 1. Bouw beweging rustig op

Bouw te allen tijde beweging rustig op, zeker bij warm weer! Fietsen, hardlopen of skeeleren dit is allemaal enorm intensief. Wanneer je beweging opbouwt, voorkom je blessures. Begin met een half uurtje wandelen of vijf minuutjes fietsen/skeeleren en bouw de duur steeds met vijf minuten per keer op tot maximaal dertig minuten fietsen/skeeleren. Doe dit ook niet elke dag. Je hond bouwt dan alleen maar meer conditie op en voor je het weet moet je steeds vaker en langer gaan fietsen/skeeleren. Let ook goed op de signalen van je hond. Een Toller blijft namelijk doorlopen zonder toe te geven dat hij moe is! Dit is dus jouw verantwoordelijkheid. Wil je meer informatie over opwarmen en een schema over goed en verantwoord opbouwen van het fietsen, hardlopen of skeeleren? Mail ons en wij sturen je informatie toe.

Tip 2. Denk aan de temperatuur

Bij mooi weer hoort zwemmen! Ook al schijnt het zonnetje behoorlijk het water kan toch nog koud zijn. Bij plotselinge kou verkrampen de spieren waardoor je hond in nood kan raken.
Biedt je hond genoeg lauwwarm water aan om te drinken. Koud water in de maag zorgt ervoor dat het lichaam de vloeistof gaat opwarmen met warmteproductie en dus een warmere hond als gevolg.
Boven de 15 C⁰ kan het in een afgesloten ruimte, zoals een auto, in korte tijd enorm heet worden. Laat dus nooit je hond alleen in de auto met warm weer en zorg voor voldoende verkoeling tijdens de rit. Ook boven water is de temperatuursverandering van belang. Onze Tollers maar ook andere hondenrassen krijgen het boven de 20 C⁰ al erg warm en kunnen bij intense activiteiten oververhit raken. Geef je hond genoeg rust en schaduw.
Weet jij iets over blauwalg? Lees hier over honden en blauwalg.
Gezondheid van de honden staat voorop

Tip 3. Check vaccinaties

Is je hond nog voldoende beschermd? Wanneer het weer warmer en vochtiger wordt, worden parasieten zoals teken en wormen actiever. Het is dus van belang dat je je hond op tijd ontwormt en dat hij beschermd is tegen vlooien, luizen en teken. Pas ook op met het drinken (en dus ook zwemmen) van vervuild water. Op warme dagen kan in water blauwalg ontstaan, dit kan je hond vergiftigen. Ook in poelen waar dode dieren drijven of bij verontreinigde grond loopt een hond enorm gevaar. Denk aan leptospirose besmetting (door rattenurine in het water), botulisme (door dode watervogels) of de Giardia-parasiet (door besmet water).

Tip 4. Pas op met schoonmaken

Schoonmaakmiddelen, pesticiden en onkruidverdelgers zijn meestal giftig voor je huisdieren (inname en aanraking). Houd deze middelen dus ver buiten hun bereik. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje, dus overkomt het je toch? Spoel dan de aangetaste plek met overvloedig veel water. Raadpleeg bij inname altijd een dierenarts en neem de verpakking van het betreffende middel mee. Hoe meer informatie de dierenarts krijgt, hoe sneller en beter hij kan helpen.

Tip 5. Check waar je hond mee naartoe mag

Natuurlijk wil je jouw hond het liefst overal mee naartoe nemen. Maar het is echter niet zo vanzelfsprekend dat je hond overal mee naar toe mag. Een natuurgebied is een perfecte locatie voor een wandeling. Maar jij en je Toller of een ander ras, die gek is op vogels en eenden, kunnen bij broedende vogels enorm veel stress veroorzaken. Houd dus altijd de regels omtrent het broedseizoen (15 maart – 15 juli) in de gaten. Ook kan in natuurgebieden loslopend wild (met kroost) aanwezig zijn. Ouderdieren kunnen agressief worden wanneer de hond hen benadert of opjaagt. Houd in alle gevallen je hond aan de lijn. Strandwandelingen of lekker spelen in de duinen? Niet op elk strand zijn honden welkom, meestal staat dit op borden aangegeven. Let hier goed op, want boetes zijn niet mis! Van winderige open vlaktes kan je Toller erg druk worden. Pas dan vooral op met kleine kinderen en oudere mensen. Een rennende, spelende Toller kan bij deze doelgroepen makkelijk een gebroken been veroorzaken. Check ook als je naar het buitenland gaat welke regels in het land gelden voor het bezit van honden. In veel landen moeten honden bijvoorbeeld in het openbaar vervoer een snuitje (muilkorf) dragen.

Meer tips van Fay’s Vision

Bij Fay’s Vision kunnen wij wel stellen de hond onze passie is. Daarom willen wij ook het beste voor onze en jullie honden. Wij schrijven regelmatig blogs met tips & tricks met betrekking tot de hond. Lees ook eens:

Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op. Wij helpen je met liefde en plezier!

DEEL DIT BERICHT