Toller Karakter

Volg Fay's Vision's Highlights Op Facebook

Nova Scotia Duck Tolling Retriever Karakter

Vrolijk, Aanhankelijk,  Enthousiast en Speels dat zijn de 4 hoofd karaktereigenschappen van de Toller Retriever.

Tollers zijn gezellige en aanhankelijke honden die altijd in zijn voor samenwerken met de baas. Geef ze één woord of trek je outdoor schoenen aan en ze kijken al naar je van “Gaan we baas? Wat gaan we doen?” dit doen ze ook nog eens met een ietwat trieste blik die verandert in een intense concentratie en opwinding. Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is erg baasgericht. Maar omdat hij het oorspronkelijke “tollingwerk” uit het zicht van de jager moest doen heeft de toller ook een hoge mate van zelfstandigheid ontwikkelt. En dit is dus best tegenstrijdig met het baasgericht zijn. 

karakter nova scotia duck tolling retriever
welzijn van de hond

In een toller heb je dus eigenlijk twee unieke karaktereigenschappen die de toller prima kan combineren mits je hierin de juiste balans vindt. Om dit te kunnen begrijpen leggen we hieronder eerst iets meer uit over de oorsprong van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Je zult dan zien dat het echt een uniek gepassioneerd ras is waarbij je zeker rekening moet houden met hun oorspronkelijke doel.

Oorsprong van de Toller

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een nieuwsgierige, vrolijke innemende hond. Ze lokken (tollen) watervogels die zich binnen schotafstand begeven. Hun werk is primair lokken van wilde eenden. Dit lokken is geen bewust gedrag van de toller maar is voortgekomen uit speels gedrag. Dit speels gedrag is vooral heel vrolijk en bijna over enthousiast spelen en bewegen. Naast het lokken van de eenden gingen Tollers het geschoten wild ook ophalen (apporteren/ retrieven). De toller had dus twee functies: lokken en apporteren. En daarin zit de gedrevenheid en passie van onze Nova Scotia Duck Tolling Retriever.  Deze passie moeten we dus ook als eigenaren blijven voeden zodat dit nooit in de nakomelingen verloren gaat. Werk lekker met ze, zodat ze mentaal en fysiek uitgedaagd blijven om te doen waarvoor ze ooit gefokt zijn. Echter wanneer je een jachttraining/opleiding gaat volgen is het belangrijk je te realiseren dat een opleiding van bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging mogelijk niet geschikt is voor jouw toller. Zoek een vereniging die gewend is om met ons ras te werken want bij bijvoorbeeld de KNJV moet je werken volgens bepaalde regels en deze regels kunnen nog wel eens conflicteren met het speelse en enthousiaste gedrag (het spelen en lokken op de kant), wat dus eigenlijk voortkomt uit hun primaire functie.

Tollers zijn Waterhonden

Uit het feit dat Tollers eenden lokken en apporteren kunnen we concluderen dat de meeste toller retrievers gek op water zijn. Dit geldt echter niet meteen voor alle Tollers. Niet elke toller pup gaat spontaan te water om te zwemmen. De meeste retriever pups zwemmen als ze ongeveer een half jaar zijn en de pup die er de tijd voor neemt zal rond het jaar zwemmen. Dwing je hond nooit tot iets wat hij of zij niet wil maar geef ze tijd om zelf te laten denken en inzien dat zwemmen fijn is. Als het wat moeizaam gaat en langer duurt dan kun je eens proberen om zelf mee te gaan zwemmen. De Toller zal snel een keus maken om of met je mee te gaan of alleen achter te blijven. Negen van de tien keer gaat hij of zij de baas snel achterna.

Intelligent karakter

De nova Scotia Duck Tolling Retriever is een zeer intelligente hond die snel leert en heel graag voor je werkt. Dit hoeft niet alleen werk te zijn in het kader van jacht of apporteren. Nova Scotia Duck Retrievers zijn door hun geringe afmeting – ze zijn de kleinste onder de Retrievers – en hoge snelheid ook erg geschikt voor ander hondensporten. Lees hierover meer in onze blog hondensporten met de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Het allerbelangrijkste is dat de baas en de hond veel plezier hebben.

De toller is intelligent

Bied de Toller uitdaging

Het is heel fijn dat de Nova Scotia Retriever intelligent is, want hoe leuk is dat hij of zij op de puppycursus snel leert en wellicht altijd de “beste” van de klas is? Echter zit er ook een keerzijde aan deze intelligentie. De Toller kan zichzelf, zeker bij verveling, dingen aanleren. En helaas zijn dat vaak niet de dingen die we graag terug zien. Het is daarom belangrijk om je toller genoeg uitdaging te geven. Als je zorgt dat je toller voldoende aandacht en beweging krijgt dan heb je er een geweldige huishond aan.

Toller Retriever Karakter

Volgens de rasstandaard is de Novia Scotia Duck Tolling Retriever tegenover vreemden wat terughoudend. Dit lijkt wat te veranderen in de loop van de jaren en dat heeft vooral te maken met het feit dat we tegenwoordig steeds meer positief trainen en opvoeden. Waar we vroeger dachten dat het beter was om even door te drukken geven we onze honden steeds meer steun als ze dat nodig hebben. Als je jouw Toller steun geeft zal deze opgroeien tot een zelfverzekerde hond. Een toller is zeker ook waaks. Zodra er een vreemde aan de deur komt ’s nachts zal hij of zij je zeker wakker maken.

Kort gezegd is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een veelzijdige hond! Die gek is op samenwerken en houdt van gezelligheid. Het is een fanatieke en intelligente hond met een groot uithoudingsvermogen. Een maatje voor het leven.