Je kan je alleen aanmelden voor de geïnteresseerdenlijst. Onze wachtlijsten zijn vol.

Jeuk bij honden

Zomerkriebels, jeuk bij honden

Help! Mijn hond heeft jeuk!

Heerlijk het voorjaar is begonnen! De zon schijnt lekker en we krijgen allemaal weer goede zin en de behoefte om lekker met onze Tollers op pad te gaan. Naast alle voordelen zitten er ook nadelen aan ieder seizoen. Een kwaal die bij honden nog wel eens kan optreden is: jeuk! Dit begint vaak als de temperatuur op gaat lopen en het buiten mooi groen wordt.  Vervelend is het zeker, vooral voor de hond zelf. Het gezegde is niet voor niets: ‘jeuk is erger dan pijn’. En dit is vaak ook echt te zien omdat je hond zich tot bloedens toe kan open krabben of -bijten. Jeukklachten kunnen eventueel met medicatie vaak verlicht worden. Ook speciale voeding en supplementen kunnen ondersteuning geven aan de huid. Maar het belangrijkste is toch om te proberen te achterhalen wat de oorzaak van de jeuk bij je hond is.

Jeuk bij honden oorzaak

Jeuk bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het verliezen van de dikke wintervacht jeuk geven, maar er zijn nog veel meer oorzaken. Fay’s Vision somt er 3 voor je op:

1. Vlooien bij honden

Vaker zien we dat een besmetting met vlooien of een vlooienallergie van invloed kan zijn. De vlooien populatie groeit namelijk goed als het warmer wordt en de kans op vlooien neemt aanzienlijk toe. Honden die niet met regelmaat behandeld worden tegen vlooien maar wel vaker gebeten worden, kunnen zelfs een vlooienallergie ontwikkelen. Eén vlooienbeet per week veroorzaakt dan al een extreme jeuk bij de hond. Het hele jaar door heel consequent blijven behandelen is het enige wat je kunt doen.

2. Allergie voor Mijt ofwel stof

Een andere vaak voorkomende oorzaak van jeuk is een allergie voor stof. Dit heet ook wel ‘Atopie’. Atopie is een allergie die met warm weer meer jeuk veroorzaakt. Het kan daarbij gaan om verschillenden mijten zoals onder andere huisstofmijt of hooimijt. Maar het kan ook gaan om graspollen of bomen. Stoffen die je eigenlijk niet kunt vermijden in het dagelijks leven.
Als je Toller – of een ander ras natuurlijk – er erg veel last van heeft dan kan de dierenarts een bloedtest uitvoeren om er zo achter te komen welke allergie de hond precies heeft. Met de uitslag van deze test kan dan eventueel een behandeling gestart worden. 

3. Voedselallergie honden

Er zijn ook andere oorzaken van jeuk die niet per se gerelateerd zijn aan warm weer, maar het is zeker belangrijk om te weten!
Heeft je hond het hele jaar door last van jeuk? Denk dan niet per se aan de bovenste 2 oorzaken, maar aan bijvoorbeeld voedingsallergie of – overgevoeligheid en andere parasieten. Maar als het gaat om een voedselallergie dan komen de jeukklachten ook op andere momenten (en zelfs het gehele jaar) voor. Raadpleeg te allen tijde jouw dierenarts.

welzijn van de hond

Eikenprocessierups honden

De eikenprocessierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland vooral vanaf mei tot augustus. De rups vervelt in deze tijd en wordt een onopvallend nachtvlindertje. Vooral in eiken langs lanen, parken, campings maakt ze haar nesten. In de grotere eikenbossen veroorzaakt ze minder problemen, omdat daar meer natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp zijn. De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin ze ’s nachts over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n processie kan soms wel 10 meter lang zijn. De rups veroorzaakt niet alleen schade aan de eikenbomen, maar veroorzaakt ook gezondheidsproblemen voor mens en hond.

Wees daarom in deze periode alert op eiken in je omgeving.  Jij kan enorme jeuk krijgen maar je hond krijgt naast jeuk mogelijk ook een zwelling van de tong en lippen ontstaan en/of ontstekingen van het mondslijmvlies en de ogen. De hond kan dan meer speeksel vormen en krijgt traanogen, slikklachten, kokhalzen en kan zelfs gaan braken. 

Als je het vermoeden hebt dat er eikenprocessierupsen in je omgeving zijn waarschuw dan de gemeente. De meeste gemeenten hebben een speciaal meldpunt. Heb je het vermoeden dat je hond contact heeft gehad met deze rups, spoel dan zo snel mogelijk de mond met veel water en bel de dierenarts zodra er symptomen ontstaan.

“Houd in een verspreidingsgebied je hond goed (liefst aangelijnd) in de gaten. Laat hem niet in de bermen snuffelen of spelen”.

Meer tips en adviezen van Fay’s Vision

Naast jeuk bij honden zijn er natuurlijk nog veel meer dingen om op te letten. Lees ook eens over: honden en blauwalg en week van de teek. Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op wij helpen je maar al te graag!  

DEEL DIT BERICHT