Als we het hebben over erfelijkheid dan gaat het over de eigenschappen van ouders die op nakomelingen doorgegeven worden. De eigenschappen van deze ouders zijn in de nakomelingen terug te vinden. Dat betekent dat als een hond met een hond gekruist wordt, we ook verwachten dat er een hond uitkomt. Als we een Nova Scotia Duck Tolling Retriever met een andere Nova Scotia Duck Tolling Retriever kruisen dan mag verwacht worden dat pups van het ras Nova Scotia Duck Tolling Retriever zijn. En wanneer een Nova Scotia Duck Tolling Retriever gekruist wordt met bijvoorbeeld een Kooiker dan komen dus de eigenschappen van beide rassen in de nakomelingen terug.
Invloed van de mens
Wij mensen bemoeien ons al eeuwen met de voortplanting van honden. Vroeger deden ze dat vooral omdat de werkdrift van de hond voor hen nuttig was. Dus als iemand een goede waakhond had, werd een andere goede waakhond erbij gezocht als fokpartner. Dan was de kans dus groot dat ook de pups geschikt zouden zijn voor dat (waak)werk. Dit gold ook voor goede jachteigenschappen, voor honden die een kar konden trekken, of voor vechthonden. Uiterlijk was natuurlijk ook belangrijk want als waakhond moet je indruk maken. Een jachthond moet door doorn struiken rennen en dus een vacht voor goede bescherming hebben. Zo heeft de mens dus eigenlijk rassen gemaakt.
Uiterlijke kenmerken vanaf de 19e eeuw
Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw zijn we steeds meer op uiterlijke kenmerken gaan selecteren. Er kwamen hondenshows en er werden rasstandaarden gemaakt.
“Elke selectie die de mens doet op steeds dezelfde eigenschappen heeft tot gevolg dat het aantal beschikbare genen kleiner wordt.”
Dat geldt voor selectie op uiterlijke kenmerken maar ook voor een selectie op aanleg. Door het kleiner worden van het aantal genen is het risico op erfelijke ziektes groter. Voor fokkers is het daarom van belang om meer over erfelijkheidsleer te weten om zo problemen te voorkomen, en controle te krijgen over de problemen die er al zijn.
Wil je een Toller pup kopen? Doe dan zelf goede research naar het ras. Past het karakter van de Toller bijvoorbeeld bij jou? Leer meer over rasstandaard Toller.