Je kan je alleen aanmelden voor de geïnteresseerdenlijst. Onze wachtlijsten zijn vol.

Blauwalg hond

Blauwalg hond

Fay’s Vision schrijft deze blog, omdat wij helaas zelf hebben onder vonden wat blauwalg met een hond kan doen. Wij hebben onze Toller Fay verloren door blauwalgvergiftiging en wij willen iedereen dit leed besparen! Daarom delen wij deze blog met jullie waarin wij uitleggen wat blauwalg is, hoe het te herkennen en wat het doet met de gezondheid van jouw hond. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn! Zeker nu het weer beter wordt – en let op het hoeft echt niet al dagen boven de 30 graden te zijn – is de kans op aanwezigheid van blauwalg groter.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die voorkomen in zoetwater. Als de cellen kapotgaan, kleuren de algen blauw. Vandaar dus de naam blauwalg. Als er heel veel blauwalg in het water zit dan is dat een teken dat de waterkwaliteit niet goed is.

Vooral in maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20 graden Celsius en is er weinig wind. Blauwalgen ontwikkelen zich goed onder deze omstandigheden, zeker ook als er veel voedingsstoffen zoals fosfaat en stikstof aanwezig zijn en maar weinig waterplanten. We zien ook hier weer, net als bij de teek, dat het klimaat aan het veranderen is. Dus wees alert en kijk goed naar het water, onze Fay is op 7 juni overleden, het was pas de eerste warme dag van het jaar!!

Blauwalgen herkennen

Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze kolonies of drijflagen aanwezig zijn. De meeste blauwalgen zijn groen van kleur, maar er zijn ook soorten die bruingroen zijn.

De drijflagen zijn ingedeeld in 3 categorieën:

  • Beginnende drijflaag: dit is een kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water ruikt een beetje naar vis.
  • Drijflaag: een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht
  • Ontledende drijflaag: op het water ligt blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.

Gezondheid

Sommige blauwalgen zijn giftig en helaas komen deze giftige blauwalgen heel veel voor in Nederland. In hogere concentraties vormen deze gifstoffen een risico voor de volksgezondheid. Vooral in de drijflagen komen hoge concentraties gif voor.

Als jij of je hond in besmet water zwemt, komen de giftige stoffen via je mond of de bek van je hond het lichaam binnen. Let bij je hond ook op het drooglikken van hun mogelijk besmeurde vacht. Hiervan kunnen jullie ziek worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen, maar ook een hond met bijvoorbeeld een bal in zijn bek tijdens het zwemmen kan veel water en dus ook blauwalg binnen krijgen.

Blauwalg hond verschijnselen

Verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen zijn meestal 12 uur na het zwemmen merkbaar. Maar bij grote hoeveelheden kunnen de ziekteverschijnselen sneller en/of ernstiger optreden. De symptomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag
  • Maagkramp
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Pijnlijke of rode keel
  • Oorpijn
  • Oogirritaties
  • Lopende neus
  • Gezwollen lippen.

De hond kan gedesoriënteerd raken en uitvalsverschijnselen krijgen. Raadpleeg in deze gevallen zo snel mogelijk een arts of dierenarts. Wijs op een mogelijke blauwalgvergiftiging! Ze kunnen hier dan namelijk gelijk op anticiperen en in contact treden met het gifcentrum.

Wie is verantwoordelijk voor het water?

De provincies zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Waterbeheerders zoals Rijkswaterstaat en de waterschappen meten de zwemwaterkwaliteit op de officiële zwemwaterlocaties. De provincies communiceren naar het publiek en de media over de zwemwaterkwaliteit en geven zwemwaarschuwingen af.

Veilig zwemmen bij jou in de buurt?

Check de landelijke zwemwatersite.

Blauwalgen zijn moeilijk (bijna niet) helemaal weg te halen uit het water. Regelmatig worden nieuwe methoden gevonden om blauwalgen te verwijderen, maar deze zijn helaas niet altijd en overal toepasbaar.

Waar kun je zelf opletten bij blauwalg?

  1. Kijk altijd voor u gaat zwemmen op de landelijke zwemwaterwebsite voor informatie over de zwemwaterkwaliteit van officiële zwemwaterlocaties;
  2. Let bij het zwemmen in buitenwater altijd op de (waarschuwings)borden die bij het water zijn geplaatst. Volg deze aanwijzingen op en zwem niet in of naast drijflagen van blauwalgen
  3. Wij zelf laten onze honden nooit in stilstaand water zwemmen. Maar let op! Ook in stromend water kan blauwalg aanwezig zijn.

DEEL DIT BERICHT